Αεροπορική τραγωδία, ανάμεσά στους οποίος ήταν και ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι με τη σύζυγό του σημειώθηκε σήμερα το πρωί, όταν το προεδρικό αεροσκάφος Tupolev 154 συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωσή του σε αεροδρόμιο στο Σμόλενσκ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης, που επικρατούσε στην περιοχή, γι' αυτό και προτάθηκε στον πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, είτε στη Μόσχα.

O πιλότος όμως φέρεται να αρνήθηκε και πραγματοποίησε συνεχείς προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στην περιφέρεια του Σμολένσκ, λίγο έξω από την πόλη Πετσόρσκ. Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ηρθε σε επαφή με κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη, απέχοντας περί τα 300 - 400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 132 επιβάτες μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος, η σύζυγός του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας. Μέχρι στιγμής 87 έχουν εντοπιστεί νεκροί.

Η πολωνική αντιπροσωπεία επρόκειτο να πραγματοποιήσει τιμητική επίσκεψη στο μνημείο των θυμάτων της τραγωδία του Κατίν, όπου με εντολή του Ι. Στάλιν σφαγιάσθηκαν περίπου 4.000 Πολωνοί στρατιωτικοί.

Πάντως Σε περίπτωση θανάτου του πολωνού προέδρου, επικεφαλής του κράτους αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι. 

Υπενθυμίζεται ότι Λεχ Καζίνσκυ, από κοινού με τον αδερφό του και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, εγκαινίασαν μια νέα φιλοαμερικανική πολιτική φέρνοντάς την πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  


πηγή: defencenet.gr

Hi there!

Blog Archive