Ανοδο - ρεκόρ σημείωσαν οι μετοχές της Japan Airlines Corp., της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας από πλευράς πωλήσεων στην Ασία, καθώς ο διπλασιασμός της πίστωσης στα 200 δισ. γιέν (2,2 δισ. δολ.) από την Development Bank of Japan περιόρισε τις ανησυχίες για πτώχευσή της. Οι μετοχές του ιαπωνικού αερομεταφορέα σημείωσαν άνοδο έως 39%, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα πλέον των επτά ετών, και διαπραγματεύθηκαν 31% υψηλότερα στα 91 γιέν στις 11 π.μ. τοπική ώρα. Η Development Bank προχωρά στον τέταρτο κατά σειρά έκτακτο δανεισμό του ιαπωνικού αερομεταφορέα από το Νοέμβριου του 2001.
Η JAL έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο από το ήμισυ των 100 δισ. γιέν, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιάπωνας υπουργός Μεταφορών. Επιπλέον κεφάλαια ενδέχεται να βοηθήσουν την εταιρεία επιβιώσει καθώς ψάχνει νέους επενδυτές και στήριξη από κρατικό κεφάλαιο για να επιστρέψει στην κερδοφορία. Οι μετοχές της αεροπορικής εταιρείας υποχώρησαν 30% τις δύο προηγούμενες ημέρες της διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο εν μέσω εικασιών ότι θα προχωρήσει σε πτώχευση. Η αεροπορική εταιρεία αντιτίθεται στη χρεοκοπία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Asahi επικαλούμενη συνέντευξη του προέδρου της, Χαρούκα Νισιμάτσου. Επίσης η εταιρεία ενδέχεται να έχει την ευκαιρία ανάπτυξης εάν αλλάξει τις συμμαχίες της, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η Delta Air Lines Inc., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο προσφέρθηκε να αγοράσει μερίδιο στην JAL και να την προσελκύσει στην SKyTeam με στόχο την πρόσβαση στα δίκτυα της Κίνας και της Ιαπωνίας. Η American Airlines και η TPG έχουν κάνει επίσης προσφορά για τη διατήρηση της JAL στη συμμαχία της Oneworld.
Η αεροπορική εταιρεία εμφάνισε ζημίες 63,2 δισ. γιέν την οικονομική χρήση που λήγει τον Μάρτιο – τρίτη μη κερδοφόρα χρονιά σε σύνολο τεσσάρων – καθώς τα ταξίδια στο εξωτερικό μειώθηκαν εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης. Η εταιρεία χρωστούσε έως τον Ιούλιο στους μεγαλύτερους δανειστές της τουλάχιστον 529 δισ. γιέν. Σημειώνεται ότι και η All Nippon Airways Co. κάνει σκέψεις για την εξαγορά της δραστηριότητας διεθνών πτήσεων της JAL, σύμφωνα με δημοσίευμα της Yomiuri την 1η Ιανουαρίου, επικαλούμενη πηγές. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο έως 5,2%. Το 2009 οι μετοχές της JAL σημείωσαν απώλειες 68%, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών μετοχών που απαρτίζουν τον Nikkei [.N225] 225. Οι μεγαλύτερες δανείστριες της εταιρείας είναι οι: Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., Mizuho Financial Group Inc. και η Development Bank.
ΠΗΓΗ: Bloomberg
Hi there!

Blog Archive