Να εγκαταλείψει το Α400Μ σκέφτεται τώρα ο επικεφαλής της Αirbus, ο γερμανός Τόμας Εντερς, καθώς οι δαπάνες ανάπτυξης για αυτό το νέο στρατιωτικό αεροπλάνο μεταφορών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό και οι δυνητικοί πελάτες, με επικεφαλής τη Γερμανία, αρνούνται να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Τimes Deutschland», ο κ. Εντερς εξήγησε στους συνεργάτες του σε χριστουγεννιάτικο γεύμα ότι «δεν πιστεύει πλέον στη συνέχιση του προγράμματος » και, κατά συνέπεια: «Δεν είμαι έτοιμος να διακινδυνέψουμε το τμήμα της πολιτικής μας αεροναυπηγικής, που πηγαίνει καλά, χάρη στο Α400Μ». Εδώ και αρκετούς μήνες η Αirbus και η μητρική της, η ευρωπαϊκή ΕΑDS, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με επτά χώρες-πελάτες του πρωτοποριακού αεροσκάφους, οι οποίες έχουν ήδη παραγγείλει 180 αεροπλάνα αντί 20 δισ. ευρώ, καθώς η εταιρεία τούς έχει ζητήσει να αυξηθεί η χρηματοδότησή τους, στο μέτρο που το κόστος ανάπτυξης του αεροσκάφους έχει ξεπεράσει κατά πολλά δισ. ευρώ τις αρχικές προβλέψεις. Σύμφωνα με ανεξάρτητο εκτιμητή τον οποίον έχουν προσλάβει αυτές οι χώρες, φαίνεται ότι πράγματι το κόστος ανάπτυξής του έχει ξεπεράσει κατά 11 δισ. ευρώ τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Εντερς εκτιμά ότι η πιθανότητα να καταλήξουν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις είναι μόνο 50%. Η Γερμανία ως τώρα έχει αρνηθεί κάθε παραχώρηση, είτε στις ποσότητες είτε στις τιμές, αν και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, αντιδρώντας χθες στις πληροφορίες για εγκατάλειψη του Α400Μ, δήλωσε ότι επιθυμεί μια καλή έκβαση των διαπραγματεύσεων.
πηγη:hbnews.gr
Hi there!

Blog Archive