Οι πιλότοι της Finnair αρχίζουν απεργία αύριο Δευτέρα, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης, ανακοίνωσε το συνδικάτο SLL, που τους εκπροσωπεί, χθες Σάββατο. «Το SLL κηρύσσει απεργία η οποία αφορά όλες της πτήσεις της Finnair την Δευτέρα, 16η Νοεμβρίου, στις 00:01», ανέφερε ανακοινωθέν του.
Ορισμένες από τις πτήσεις της εταιρίας θα ακυρωθούν από την Κυριακή ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα -ειδικά όλες οι μεγάλης διάρκειας πτήσεις και οι Ευρωπαϊκές-, ενώ την Δευτέρα δε θα πραγματοποιηθεί καμία.
Πάντως η εταιρία ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις τσάρτερ θα γίνουν κανονικά, παρά την απεργία. Η κινητοποίηση θα είναι επ' αόριστον μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στους πιλότους και την Finnair κι αναμένεται να πλήξει χιλιάδες επιβάτες. Κατά μέσον όρο, η εταιρία πραγματοποιεί 200 πτήσεις ημερησίως, εξυπηρετώντας 20.000 επιβάτες.
Η Finnair διαπραγματεύεται νέες συλλογικές συμβάσεις εδώ κι ενάμιση χρόνο. Το πρόγραμμα περιστολής του κόστους που εφαρμόζει η διοίκησή της έκανε την διαπραγμάτευση ακόμα πιο δύσκολη. Η εταιρία έχει αρχίσει να αναθέτει μέρος των πτήσεών της στην εταιρία Finncomm -η οποία εκτελεί μόνον εσωτερικές πτήσεις-, κι έδωσε εντολή στους πιλότους της να εκπαιδεύσουν τους πιλότους της Finncomm.
Χθες Σάββατο το διοικητικό συμβούλιο του SLL συζήτησε το σχέδιο που είχε υποβάλλει ο εθνικός διαμεσολαβητής για εργασιακές διαφορές, Έσα Λόνκα, αλλά αποφάσισε να το απορρίψει διότι δεν έδινε λύση στο πρόβλημα του σχεδίου της Finnair να χρησιμοποιεί πιλότους εκτός εταιρίας, με outsourcing.
Η διοίκηση της Finnair είπε ότι ενέκρινε το σχέδιο του Λόνκα και ανακοίνωσε πως της προκάλεσε «σοκ» το γεγονός ότι οι πιλότοι την απέρριψαν. «Είμαστε εντελώς έκπληκτοι και ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για οποιοδήποτε πρόβλημα προκαλέσει [η απεργία] στους πελάτες μας», δήλωσε στέλεχος της διεύθυνσης ανθρωπίνων πόρων της αεροπορικής εταιρίας.
Ο εκπρόσωπος της Finnair Κρίστερ Χάγκλουντ ότι δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί νέος κύκλος συναντήσεων της διοίκησης με τους πιλότους. Πρόσθεσε ότι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια για πτήσεις της εταιρίας την Δευτέρα ή τις επόμενες ημέρες θα βρίσκουν πληροφορίες στο website της Finnair.
Όπως και συνολικά η βιομηχανία των αερομεταφορών, η Finnair αντιμετωπίζει μείωση του αριθμού των επιβατών της και της τιμής των εισιτηρίων, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τον περασμένο μήνα η Finnair ανακοίνωσε ζημίες 20,7 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο κι επανέλαβε ότι έχει στόχο να μειώσει τις ετήσιες δαπάνες της κατά 200 εκατ. ευρώ.
hellenicbusiness.gr
Hi there!