Συμφωνία συγχώνευσης υπέγραψαν η British Airways και η Iberia, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2010 μετά τις εγκρίσεις από τους μετόχους των δύο αερομεταφορέων, αλλά και τις ευρωπαϊκές Αρχές ανταγωνισμού.
Όπως ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη η ισπανική εταιρεία, τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο αερομεταφορέων βρήκαν «κοινή βάση» προκειμένου να προχωρήσουν στη συγχώνευση.
Η Iberia χαρακτήρισε «δεσμευτική» τη συμφωνία «μεταξύ ίσων».
Η βρετανική εταιρία θα έχει τον έλεγχο του 55% της νέας εταιρίας και οι μέτοχοι της ισπανικής, θα ελέγχουν το 45% του κεφαλαίου.
Τη γενική διεύθυνση της νέας εταιρίας αναλαμβάνει ο Γουίλι Γουάλς, που μέχρι τώρα είχε τα ηνία της British Airways.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η ΒΑ είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι συνεδριάσεις των ΔΣ εξέταζαν μία «πιθανή συναλλαγή» μεταξύ των δύο εταιρειών, ωστόσο προστίθεται ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα «κλείσει» η συμφωνία.
Οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει από τον Ιούλιο του 2008 ότι ενδιαφέρονται για την προοπτική της συγχώνευσης. Η ΒΑ ελέγχει ήδη το 13,5% του ισπανικού αερομεταφορέα.
Οι μετοχές της British Airways εκτινάχθηκαν υψηλότερα κατά 7,75% μετά την ανακοίνωση.
Η ΒΑ είχε προ φόρων ζημίες 292 εκατ. λιρών στο εξάμηνο που τελείωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου (πρώτο οικονομικό εξάμηνο για την εταιρεία) και η Iberia, στο δεύτερο τρίμηνο, ζημίες 72,8 εκατ. ευρώ (66 εκατ. λίρες).
Σύμφωνα με την El Pais, η ΒΑ θα κατέχει το 55% και η Iberia το 45% της νέας εταιρείας. Ο πρόεδρος της Iberia, Αντόνιο Βάσκες, θα είναι πρόεδρος της εταιρείας, η οποία θα έχει έδρα στο Λονδίνο, σύμφωνα με πηγές που αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.
in.gr
Hi there!