Σε δεινή θέση βρίσκονται σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρίες διεθνώς, εμφανίζοντας ζημίες 1 δισ. τον μήνα το πρώτο εξάμηνο του 2009. Τα στοιχεία της ΙΑΤΑ συνέπεσαν με την πτώχευση της σλοβακικής αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους SkyEurope.

Η εδρεύουσα στη Γενεύη Διεθνής Eνωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ανακοίνωσε ότι οι ζημίες του κλάδου για το πρώτο εξάμηνο ανέρχονται τουλάχιστον στα 6 δισ. δολάρια. Οι αεροπορικές εταιρίες θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες τους επόμενους μήνες παρά τις ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης.

Οι ζημίες των 2 δισ. δολαρίων του α΄ τριμήνου του έτους διπλασιάστηκαν στα 4 δισ. το β΄ τρίμηνο. Προς το παρόν η ΙΑΤΑ δεν μεταβάλλει τις προβλέψεις της για συνολικές ετήσιες ζημίες του κλάδου των αερομεταφορών ύψους 9 δισ. δολ. το 2009, έναντι των 8,5 δισ. δολ. του προηγούμενου έτους. Η ΙΑΤΑ, στην οποία εκπροσωπούνται 230 αεροπορικές εταιρίες, που καλύπτουν σχεδόν το 93% των αεροπορικών μεταφορών της υφηλίου, ανέφερε ότι οι ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος –ειδικά τον Αύγουστο– παρέσυραν σε άνοδο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τις τιμές καυσίμων. Αν και οι μετακινήσεις επιβατών και ο όγκος του φορτίου αυξήθηκαν τον Ιούλιο, παραμένουν σταθερά χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2008.


Την κρίση στις αεροπορικές μεταφορές περιγράφει και η εταιρία SkyEurope, η οποία ιδρύθηκε το 2001 από αυστριακούς επενδυτές και εξυπηρετούσε προορισμούς αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ευρώπη. Δεν είχε εμφανίσει κερδοφόρα χρήση τα τελευταία έξι χρόνια. Χθες κήρυξε πτώχευση και ματαίωσε όλες τις πτήσεις της. Χιλιάδες επιβάτες της SkyEurope δεν μπόρεσαν να φθάσουν στους προορισμούς τους καθώς ακυρώθηκαν οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Βιέννης. Σημειώνεται ότι μόνο τον Ιούλιο η αεροπορική κίνηση μειώθηκε κατά 37% σε ετήσια βάση.
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας Ρόλντα Στραντς εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η εταιρία δεν μπορεί να λάβει κάποιο μέτρο για την επιστροφή των επιβατών της στις χώρες τους. «Μια αεροπορική εταιρία που χρεοκοπεί δεν μπορεί να διαπραγματευθεί συμφωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο οι Αυστριακές Αερογραμμές (Austrian Airlines) πρότειναν στους επιβάτες της SkyEurope τη μεταφορά τους στη Βιέννη έναντι του συμβολικού ποσού των 150 ευρώ.

πηγη: hellenicbusiness.gr
Hi there!

Blog Archive