Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε, εκτιμά ότι οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες κατά το ερχόμενο έτος αναμένεται να παρουσιάσουν ζημίες συνολικώς περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και αυτό διότι, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ η οποία συνενώνει 230 αεροπορικές εταιρείες, δηλαδή το 93% του όγκου των διεθνών αερομεταφορών, οι αεροπορικές εταιρείες για ολόκληρο το 2009 θα ζημιωθούν από κοινού συνολικώς με περισσότερα κι από 11 δισεκατομμύρια δολάρια.


Η ΙΑΤΑ, τον Ιούνιο στάθμιζε αυτή τη ζημιά στα εννέα δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα όμως, ο Τζιοβάνι Μπιζινιάνι, ο γενικός διευθυντής της IATA, παραδέχεται ότι η φετινή συνολική ζημιά θα είναι ανωτέρα της αρχικώς εκτιμηθείσας. Και αυτό το αποδίδει στην ανατίμηση της κηροζίνης.

Η IATA έκανε τους υπολογισμούς της στην αρχή του έτους με 56 δολάρια το βαρέλι, όταν η μεσοσταθμική τιμή του εν μέσω κερδοσκοπίας στην αγορά των καυσίμων διαμορφώθηκε το θέρος άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι (των 158 λίτρων πετρελαίου, από το οποίο παράγεται η κηροζίνη). Ωστόσο οι ιθύνοντες της IATA σχολίασαν ότι προβλέπουν πως το 2010 η μεν μεταφορά εμπορευμάτων δι'αέρος θα αυξηθεί, συγκριτικά με φέτος, σε ποσοστό περίπου 5%, η δε επιβατική κίνηση από την πλευρά της κατά 3,5% περίπου, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι παρά τις φετινές μεγάλες ζημιές για τα μέλη της ΙΑΤΑ, "το 2010 θα είναι σαφώς καλύτερο γι αυτά".
πηγη: hellenicbusiness.gr
Hi there!

Blog Archive