Direkt zum Hauptbereich

Στη κορυφή της λίστας επικινδυνότητας δυο Ελληνικές αεροπορικές εταιρείες

Δεκάδες προειδοποιήσεις (warning) με ενδείξεις alarm information, alarm reference, alarm level έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές αρχές (ΥΠΑ), αλλά και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, επισημαίνοντας κενά στην ασφάλεια πτήσεων.
Τα ανησυχητικά αυτά μηνύματα που αποστέλλονται σωρηδόν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Πτήσεων (EASA) στην Αθήνα ανάβουν κόκκινο για δεκάδες πτήσεις της Ολυμπιακής (μεταξύ αυτών οι 168, 384, 245, 242, 530) οι οποίες εκτελούνται με αεροσκάφη της εταιρείας Hellas Jet, τύπου Α320.

Η Hellas Jet αντάμα με την Hellenic Imperial Airways (επίσης ελληνική αεροπορική εταιρεία) έχουν περιληφθεί στη μαύρη λίστα της EASA, η οποία τον Φεβρουάριο δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα των ελέγχων που πραγματοποίησε για ένα χρόνο (από τον Ιανουάριο του 2008).

Στη μαύρη αυτή λίστα η Hellenic Imperial Airways εμφανίζεται 4η σε επικινδυνότητα και η Hellas Jet 8η.

Αμφότερες περιβάλλονται στην ίδια λίστα από αερομεταφορείς του Καζακστάν, της Ν. Αφρικής, της Ουκρανίας, της Βραζιλίας, της Αιθιοπίας, της Γκάνας, της Μαδαγασκάρης που σχεδόν μόνιμα χαρακτηρίζονται δημόσιοι κίνδυνοι λόγω ελλειμμάτων στους κανόνες ασφάλειας πτήσεων.

«Υψηλό ρίσκο»

Για τις δύο αυτές εταιρείες η EASA ενεργοποίησε τη διαδικασία SAFA (Safety Audit of Foreign Airlines) αρχικά διενεργώντας ελέγχους και στη συνέχεια κοινοποιώντας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα άσχημα αποτελέσματά τους.

Η EASA για την έκδοση της μαύρης λίστας πραγματοποίησε σε διάστημα ενός έτους (Ιανουάριος 2008-2009) ελέγχους σε 608 αερομεταφορείς, τουλάχιστον τρεις φορές στον καθένα και βαθμολόγησε κατά σειρά τους εξαιρετικά επικίνδυνους και ακολούθως όσους ξεπερνούσαν το 2,28 που είναι το ανεκτό όριο. Μόνο περίπου το 40% των αερομεταφορέων βρέθηκε εντάξει, ενώ οι δύο ελληνικές εταιρείες κινούνται μεταξύ 5,45 και 4,50, μια βαθμολογία που θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό στην ΥΠΑ αλλά και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, που «μαυρίζονται» επειδή εκτελούν αρκετά δρομολόγια μέσω της Hellas Jet, ενώ έχουν αναλάβει και υψηλό ρίσκο σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο.

Η EASA, που συστάθηκε από την Ε.Ε. εδώ και επτά χρόνια, έχει δικαίωμα για τη διενέργεια ελέγχων σε αεροσκάφη που προσγειώνονται στην Ευρώπη αλλά και δυνατότητα παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο όσων κρατών-μελών κριθούν παραβάτες.

Πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ΥΠΑ σε σχέση με την έκθεση-κόλαφο για τις δύο μικρές αεροπορικές εταιρείες που χαρακτηρίζονται από την EASA υψηλού κινδύνου.

Η ΥΠΑ άλλωστε έχει υπόψη της και την οικονομική κατάσταση των αερομεταφορέων, άρα και γνώση περί του κριτηρίου βιωσιμότητάς τους, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία για την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών. *

πηγη: Ελευθεροτυπια 

Beliebte Posts aus diesem Blog

Το φωνητικό αλφάβητο κατά τον ICAO

A = Alpha B = Bravo C = Charlie D = Delta E = Echo F = Foxtrot G = Golf H = Hotel I = India J = Juliet K = Kilo L = Lima M = Mike N = November O = Oscar P = Papa Q = Quebec R = Romeo S = Sierra T = Tango U = Uniform V = Victor W = Whiskey X = X-Ray Y = Yankee Z = Zulu 1= Wun 2= Too 3= Tree 4= Fow-er 5= Fife 6= Six 7= Seven 8= Ait 9= Nin-er 0= Ze-ro

Ατύχημα στα Μέγαρα

Σήμερα όπως ανακοινωσε το ΓΕΣ, ένα  Piper PA.44-180 Seminole με νηολόγιο SX-BTC (σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες), έκανε ασφαλή αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο των Μεγάρων στις 16:35. Το μικρό δικινητήριο αεροσκάφος παρουσίασε πρόβλημα στο άνοιγμα του κυρίους σκέλους προσγείωσης, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί με αυτό ανεβασμένο. Άμεσα επενέβη η ομάδα διάσωσης του στρατιωτικού αεροδρομίου, ενώ οι επιβάτες είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Το αεροπλάνο ανήκει στην εταιρεία Global Aviation η οποία δραστηριοποιείται από το 1998 στον αεροπορικό χώρο, χωρίς ποτέ να έχει κάποιο σοβαρό ατύχημα.  AVNews

Ελληνικες αεροπορικες εταιρειες: Hellas Wings [ - closed - ]

H Hellas Wings Ελληνικα Φτερα Ε.Π.Ε. [Κωδικοι - / LJR] ηταν μια θυγατρικη εταιρεια της Athens Aviation Services (με εδρα τη Γλυφαδα, η οποια ειχε δικτυο επιγειας εξυπηρετησης σε 22 ελληνικα αεροδρομια, με δραστηριοτητα στον χωρο απο το 1973) και ιδρυθηκε τελη 1997. Την αδεια εμπορικης εκμεταλλευσης την πηρε στις 04.09.1998, και με βαση αυτη μπορουσε να μεταφερει επιβατες, εμπορευματα και ταχυδρομειο, με το χαρακτηρισμο της εταιρειας σαν εταιρεια aerotaxi. Η εταιρεια προσεφερε τα αεροσκαφη της για μισθωση περιορισμενου χρονου. Καποια στιγμη το 2006 συνδεθηκε λανθασμενα με την Hellas Wings στη Νορβηγια, μιας και αυτη ειναι tour operator (με ελληνα ιδιοκτητη) και οχι αεροπορικη εταιρεια και ουδεποτε ειχε σχεση με την LJR. Τον Μαρτιο του 2000 πηρε την αδεια εκμεταλλευσης για ενα ΒΑe Jetstream 31 (18 pax conf.) για ad hoc charter πτησεις. Το 2002 καταφερε και εκλεισε συμβολαιο αεροδιακομιδης ασθενων που περιελαμβανε και τους Ολυμπιακους Αγωνες της Αθηνας το 2004. Το 2004, μεταξυ 20 Ιουν